Máte diagnostikovanou potravinovou alergii, která se projevuje intolerancí na laktózu? Nebo jen pociťujete nepříjemné zavodnění a bolesti střev po konzumaci mléčných výrobků? Bezlaktózová dieta je obrovským hitem dnešní doby a někteří z nás si ji dokonce nasazují dobrovolně, protože je pro něj problematické strávit produkty z mléka.
Nemusíte samozřejmě ze začátku vyřadit všechny ve zmíněné kategorii, ale je dobré minimálně zjistit, jak bude vaše tělo reagovat na jednotlivé náhražky. Kromě toho, sortiment mléčných výrobků se dá v dnešní době hravě nahradit různými potravinami, u kterých nepoznáte žádný chuťový rozdíl (a pokud ano, zamilujete si je a budete u nich chtít zůstat).
Projdeme si jednotlivé složky potravy, které by vám mohly chybět a poradíme vám, jak je účinně nahradit, abyste dodrželi svůj nutriční standard a nebyli příliš teskní po původních produktech, které jste konzumovali:
- Mléko. Klasickou variantu můžete nahradit zmíněnými rostlinnými mléky. Jejich konzistence je velmi podobná, někdy dokonce hutnější, a proto se nemusíte obávat je začlenit do vaření, pečení i do přípravy třeba smoothies. Rostlinná mléka můžete kupovat čistá, bez příchuti, nebo se trochu odvázat a sáhnout třeba po mandlové variantě, kokosové, kakaové nebo vanilkové. Když jsme u této kapitoly, jistě budete postrádat také tekutinu, kterou byste si zjemnili vaši kávu – i sem můžete rostlinné produkty přimíchat. Když vám bude chybět třeba chuť čerstvého kakaa, rozmíchejte si ve vodě nebo mléce prášek Mesquite Nakliceno.
- Sýry. Výrazná složka našeho jídelníčku jsou jistě různé sýry, které můžete zaměnit za tofu, tempeh, nebo některé zajímavé kombinace chutí, jako je například kešu sýr.
- Máslo. Nahrazujeme třeba kokosovým olejem nebo margarínem, samozřejmě ale v přiměřeném množství.
- Jogurty. Naleznete také v bezlaktózových variantách, dokonce u známých značek. Stačí jen pozorně studovat regály s mléčnými výrobky a téměř vždy naleznete rostlinnou alternativu, která má stejnou chuť.